miercuri, 27 aprilie 2011

Constituirea Voievodatului Transilvaniei


I.Patrunderea maghiarilor in Transilvania
 Maghiarii,popor nomad de origine ungro-finica originar din stepele Asiei Centrale pornesc in secolul IX migratia lor spre vest.In anul 898 ajung in Campia Pannonica si se stabilesc intr-o regiune numita Tara Ugvarului(de la aceasta regiune provine denumirea de unguri pe care bizantinii,slavii si romanii il dau noilor veniti).Neputind continua expeditiile lor de prada spre vestul Europei isi vor indrepta atentia spre est,spre Transilvania.
 La inceputul secolului X ungurii patrund in Transilvania.Izvorul narativ „Gesta Hungarorum”(Faptele Ungurilor)  ne ofera informatii pretioase despre structurile politice prestatale si viata economica din Transilvania din secolul X.
Astfel sunt semnalate trei formatiuni politice romanesti care vor fi cucerite de unguri:
1.Voievodatul lui Menumorut cu resedinta la Biharea in zona Crisurilor
2.Voievodatul lui Glad cu resedinta la Cuvin in zona Banatului
3.Ducatul lui Gelu cu resedinta la Dabaca in zona Clujului
Conform aceluiasi izvor istoric locuitorii Transilvaniei sunt „vlahii pastorii romanilor” si „slavii”.iar aici se desfasura o viata economica infloritoare.
In anul 1000 ungurii sunt crestinati in rit catolic de catre regele Stefan(nume luat prin crestinare,anterior se numise ducele Vaik).Papa de la Roma a sprijinit cucerirea Transilvanie de catre unguri sperind in convertirea romanilor ortodoxi la catolicism.
In secolele XI-XIII coroana maghiara va cuceri intreg spatiul intracarpatic.Astfel in secolul XI coroana maghiara va invinge pe voievodul Ahtum ,un urmas al voievodului Glad si pe Gyula.
In anul 1075 cetatile Turda,Biharea si Medies vor intra sub stapinire maghiara.In anul 1111 va fi constituit primul comitat din Transilvania,Bihorul.Mai tarziu au fost constituite comitatele Crasna,Dabica,Clujul,Alba,Timisul
1176-este atestat in Transilvania voievodul Leustachius fapt ce demonstreaza mentinerea formelor de organizare specifice romanilor,in pofida cuceririlor maghiare.In zonele de margine ale Transilvaniei ,Hateg,Maramures,Fagaras romanii au continuat sa traiasca in formele de organizare proprii,in cnezate si voievodate.
Cu scopul de a stimula dezvoltarea economica si de a apara granitele de atacurile nomazilor
 coroana maghiara a colonizat(a adus) in Transilvania pe secui si sasi.
   Secuii de origine turcica au ajutat pe maghiari la cucerirea Transilvaniei si in schimbul obligatiilor militare au primit numeroase avantaje de la regii maghiari.
   Sasii de origine germana( flandrensii,teutonii si saxonii) s-au stabilit in zona Sibiului,Tirnavei Mari,Brasovului,Rodnei,Bistritei.In schimbul obligatiilor militare au beneficiat de autonomie.Bun mestesugari si oameni harnici au contribuit la dezvoltarea economica a Transilvaniei.
II.Organizarea teritorial-administrativa a Transilvaniei
 Din punct de vedere politic  Transilvania a fost organizata ca voievodat cu autonomie in cadrul regatului Ungariei,in frunte cu un voievod.Voievodul Transilvaniei era vasal(supus) regelui Ungariei si avea largi atributii militare si judecatoresti.Era conducatorul armatei si judecator suprem.
Din punct de vedere teritorial maghiarii erau organizati in comitate,secuii si sasii in districte si scaune ,iar romanii in districte in zonele de margine ale Transilvaniei.Treptat coroana maghiara ii va deposeda pe romani de orice drepturi politice.Intr-o prima etapa va conditiona acordarea titlurilor nobiliare de apartenenta la catolicism,iar dupa rascoala de la Bobilna (1436) prin documentul „Unio Trium Nationum”se va constitui starile privilegiate din Transilvania (nobilimea maghiara,patriciatul sasesc si fruntasii secuilor) prin care romanii romanii erau exclusi de la viata politica.
1526-dupa infringerea Ungariei la Mohacs de catre turci ,Ungaria va deveni pasalac otoman
1541-Transilvania va deveni Principat utonom aflat sub suzeranitata(dependenta) otomana

 Comitat-unitate teritorial-administrativa specifica statelor din vestul Europei in frunte cu un comite
 Scaune-unitati teritorial-administrative specifice secuilor,dar si sasilor din Transilvania
Principat-forma de organizare politiva specifica statelor din vestul Europei in frunte cu un Principe
Suzeranitate-dependenta fata de un nobil sau alt stat
Suveranitate-independenta
Vasal-supus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu