luni, 4 iulie 2011

Importanta microorganismelor in natura


Notiunea de microorganism sperie in general multa lume, si are un impact negativ atribuit pe nedrept si fara o analiza temeinica. Desigur ca in unele cazuri teama tuturor este justificata iar impactul pe care il are un atac negativ al microorganismelor asupra unei colectivitati este evident. Nu ai nevoie de o analiza in detaliu pentru a te speria de anumite boli care au in spate inamicul invizibil numit microorganism.
 
Pe de alta parte nu trebuie inlaturat si efectul benefic manifestat de microorganisme. Putini dintre cei care in zilele calduroase gusta din plin o bere rece se gandesc la procesul de obtinere al acesteia si mai ales, la microorganismul aflat in spatele lui. Nimeni nu se mai gandeste de ce si cum a fermentat mustul atunci cand savureaza din plin aroma vinului invechit, si ce microorganism a lucrat la asa ceva.
 
Fara sa vrem si mai ales fara sa stim traim in comun cu microorganismele si uneori impartim aceeasi coaja de paine. Sunt unele reclame la produse de igiena si curatenie care exploateaza din plin notiunea de microorganism dar si nestiinta consumatorului in acest domeniu. Imi aduc aminte ca in urma cu ceva ani la reclama pentru un sapun se utilizau notiunile de Gram pozitiv si Gram negativ. Oare cati dintre cei care se spalau (si se mai spala si azi) cu acel sapun stiau ce inseamna asa ceva? E greu de crezut ca producatorii acelui sapun doreau sa vanda marfa numai romanilor care stiau ca microorganismele, respectiv bacteriile, se impart in Gram pozitive si Gram negative dupa raspunsul dat la coloratia Gram, raspuns care este generat de structura peretelui celular. Tot cu ani in urma, la un concurs de cultura generala la o televiziune era intrebat concurentul cate regnuri sunt in lumea vie. Raspunsul lui, respectiv regnul animal si vegetal a fost ironizat de moderator care a completat si cu un anume regn mineral. Inutil sa mai precizam ca la vremea concursului respectiv lumea vie era impartita in cinci regnuri, respectiv Monera, Protista, Fungi, Plante si Animale. Primele trei acopera microorganismele. Azi este din ce in ce mai mult acceptata notiunea clasificarii vietuitoarelor in cele trei domenii, respectiv Bacteria, Archaea si Eucarya, clasificare ce are la baza, in principal, descoperirile din perioada post-genomica.

 In zilele noastre suntem asasinati practic de o reclama la un dezinfectant, reclama care este cel putin neprofesionala. Dupa ce ni se spune ca are in compozitie clor activ aflam nici mai mult nici mai putin ca produsul distruge orice microb, inclusiv virusurile (virus – virusuri la plural si nu virusi, asa cum utilizeaza multa lume). Reclama evidentiaza nu numai nepriceperea stiintifica a celor care au contribuit la elaborarea ei, dar si faptul ca se adreseaza unei piete la fel de nepricepute. Spun asta pentru ca la unul din ultimele jurnale vazute inainte de a pleca din tara, la un control al protectiei consumatorului, administratorii unei societati gasite in neregula erau intrebati de ce nu dezinfecteaza cu acel produs minune. Daca-mi amintesc bine cel care punea intrebarea era medic (!).
 
In general trebuie stiut ca microorganismele pot avea un efect benefic sau unul negativ care, de regula, este generat de nerespectarea unor reguli elementare de igiena. Indiferent de vointa noastra trebuie sa acceptam parteneriatul cu microorganismele si sa stim ca intr-o lume aseptica ar fi imposibil sa traim. Microorganismele sunt prezente peste tot, in apa, in sare, in aer. Aceasta raspandire larga a determinat comunitatea stiintifica sa caute microorganisme in cele mai ciudate (extreme) locuri.
 
Au fost identificate microorganisme in apa sarata sau in alte medii saline (microorganismele halofile), in ghetari (microorganismele psychrofile), in izvoarele termale (microorganisme termofile). Aceste grupuri impreuna cu microorganismele metanogene (unele tulpini de acest fel fiind identificate in tartrul curatat din cavitatea bucala umana) fac parte din domeniul Archaea. Investigatiile asupra acestor tipuri de microorganisme au dus la descoperirea unor compusi chimici cu structura unica in lumea vie si implicit a unor sisteme enzimatice speciale care contribuie la sinteza lor.
 
Fara sa consideram aceste randuri ca o analiza detaliata asupra relatiei prietenesti sau dusmanoase dintre om si microorganisme nu trebuie sa omitem rolul  acestora in producerea unor antibiotice sau a altor compusi cu importanta economica deosebita.

 In ansamblu, de microorganisme nu trebuie sa ne ferim dar nici sa fim prea apropiati ci sa respectam limitele impuse de existenta ca veriga in lantul trofic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu