duminică, 1 mai 2011

Planetele îndepărtate


Dincolo de planetele gigant au fost descoperite alte planete de mari dimensiuni: Uranus şi Neptun. Foarte îndepărtate, aceste planete sunt greu de studiat de pe Pământ. Ele sunt cunoscute mai bine de când au fost survolate de sonda americană Voyager 2: Uranus în 1986, Neptun în 1989. În privinţa planetei Pluto, de aceasta nu s-a apropiat nici o sondă spaţială, rămănând astfel destul de misterioasă.

Uranus 

În 1781, Uranus a fost observat prin telescop din întâmplare de către astronomul englez Wiliam Herschel, care a crezut la început că vede o cometă. Uranus are de patru ori diametrul Pământului şi de 15 ori masa acestuia. Se află la 2,8 miliarde de kiometri faţă de Soare. Mai mic şi mai ens decât Jupiter şi Saturn, Uranus este înconjurat la fel ca aceştia de o atmosferă densă, pe bază de hidrogen şi heliu. Însă atmosfera lui conţine şi un gaz care îi dă o frumoasă culoare albastră: metan. Uranus este un adevărat gheţar: temperatura lui coboară sub -2000 C. Se crede că nu conţine hidrogen lichid metalic, ci un nucleu de roci acoperit de o manta densă de gheaţă. El este înconjurat de 10 inele de pulberiîntunecate, care se desfăşoară la o distanţă între 42 000 km şi 51 000 km de centrul planetei. În jurul lui Uranus au fost reperaţi 15 sateliţi: cei mai mari, în număr de cinci, au fost observaţi de pe Pământ, ceilalţi au fost descoperiţi de sonda Voyager 2.

Neptun  

Neptun a fost descoperit în 1846, chiar în locul în care astronomul francez Urbain Le Verrier calculase că ar trebui să se afle, fiindcă numai prezenţa sa putea explica anumite anomalii ale mişcărilor lui Uranus. Neptun se află la o distanţă medie de 4,5 miliarde de kilomtri faţă de Soare. Prin aspectul, diametrul şi masa lui, Neptun este o adevărată sosie a lui Uranus, dar atmosfera lui este mai agitată. La diferite altitudini, s-au observat nori deplasaţi de vânturi de peste 1000 km/h. Formaţiunea cea mai spectaculoasă este o pată mare întunecată de mărimea Pământului. Ea aminteşte de marea pată roşie a lui Jupiter. Acesta este un uragan enorm, al cărui turbion are peste 600 km/h. La altitudine mai mare circulă mici nori luminoşi, foarte rapizi, formaţi fără îndoială din din cristale de gheaţă de metan. Din cauza depărtării sale faţă de Soare, Neptun primeşte de 900 de ori mai puţină energie solară decât Pământul. În acelaşi timp s-a constatat că el emite de 2,7 ori mai multă energie decât primeşte. Nu se cunoaşte sursa acestor călduri interne, dar ea explică violentele mişcări ale atmosferei.
Datorită lui Voyager 2, au fost indentificate în jurul lui Neptun trei inele cufundate într-un disc de pulberi; particularitatea celui din exterior este aceea că prezintă trei arcuri mai conturate, de-a lungul cărora există mai multă materie. Neptun are opt sateliţi cunoscuţi. Cel mai mare, Triton, este corpul cel mai rece observat vreodată în sistemul solar. Temperatura la sol este de -2280 C.

Pluto

Când a fost descoperit, în 1930, Pluto era planeta cea mai îndepărtată din sistemul solar. Dar, cum orbita sa are foma undei eclipse foate alungite, distanţa faţă de Soare variază între 4,4 şi 7,4 miliarde de kilometri. Astfel, din 1979, Pluto se află mai aproape de Soare decât neptun, iar acest lucru va dura până în martie 1999.
Cu un diametru mai mic de 2 500 km, el este de proporţii mai reduse decât Luna. Privit de pe Pământ, dimensiunile sale sunt echivalente cu cele ale unei monede văzute de la o distanţă de zeci de kilometri! Nu a fost survolat de nici o sondă şi rămâne prea puţin cunoscut.
Se credecă este format dintr-un nucleu de roci, înconjurat de un înveliş de gheaţă. Suprafaţa sa rămâne acoperită ar putea fi acoperită cu azot şi metan îngheţate. Planeta ar avea o atmosferă rarefiată, care conţine metan. Unii astronomi cred că această planetă este un fost satelit al lui Neptun. Ea ar fi devenit independentă în urma coliziunii cu alt corp. În 1978 i s-a descoperit un satelit: Charon. Diametrul său, de ordinul a 1 200 km, reprezintă aproape jumătate din cel al lui Pluto. În sisitemul solar, nu există alte exemple de satelit atât de mareîn raport cu planeta sa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu