In legatura cu GENOCIDUL din LETEA.
Animalele sunt fara indoiala cele mai nobile, gratioase si frumoase creaturi care au existat vreodata pe Pamant... caii sunt animale calme, docile, puternice, curajoase, hotarate si putini sunt aceia care vad acest lucru in aceste fiinte ce traiesc pe langa noi. Acum milioane de ani, cand oamenii au vazut aceste creaturi atat de frumoase sau gandit sa le prinda, sa le imblanzeasca si sa le foloseasca in diferite scopuri proprii, punand pret pe forta acestora, viteza si frumusete. Imblanzirea cailor salbatici, a pus bazele relatiei dintre oameni si cai, a frumusetii miscarii, gratiei si respectul fortei, calitati cu care sunt inzestrate aceste nobile fiinte.
Fara indoiala, toate animalele au intr-o oarecare masura, eleganta sau frumusete, unele prin hidosenia lor pot fi frumoase pentru un privitor mai special. Dar nici unul dintre ele nu a reusit sa imbine atat de armonios, gratia cu forta, precum au facut cai.
Un cal este superb si atunci cand din pacate, este biciuit, pus sa traga greutati ce depasesc greutatea lui, chiar si asa el nu-si pierde frumusetea, acea noblete de care da dovada. Pe un asemenea animal nu poti sa-l umilesti, el cand este cazut la pamant sub povara sau ranit, el nu starneste mila privitorilor ci respectul acestora, caci in ciuda suferintei pe care o indura, el nu se razbuna precum fac oamenii, ci el iarta, apleaca capul si se intoarce inapoi la stapanul lui. Asemeni cainelui, caii sunt cei mai bine reprezentati de ceea ce se numeste "loialitate", caci si asa, sub biciul stapanului si vorba grea a acestuia, el nu se impotriveste ci ramane loial, il iubeste intr-un fel ciudat, as putea spune, si ramane langa stapanul lui pana cand se stinge.
Cand este silit la circ, sa se supuna unui dresor ridicol are un aer detasat de ceea ce se intampla acolo. Ca o dedublare a sa. Partea fizica a lui detasata de cea sufleteasca satisface nevoia de penibil a spectatorului in timp ce cealalta parte zburda pe campiile salbatice insotit de stramosii lui. In arena este inteligenta animalica raspunzand nimiciei oamenilor.
Caii, nu au nici o vina cand sunt aruncati in valva razboaielor purtate de oameni, iar razboinicii cei poarta in spate, ii arunca fara mila in ghearele morti, iar ei, nobile animale sunt ucise doar pentru ca apartine unui stapan. Este o blasfemie fiindca el nu este un razboinic, nici nu ar avea cum, el este superior omului fiindca el nu uraste.
Si nu intelege nimic atunci cand este biciuit pana la sange ca sa fuga mai repede decat alti cai. Ei sunt intelegatori si nu-i calca in picioare pe cei ce i-au obidit si ca semn al iertarii, mananca bucata de zahar din palma ce este intinsa in fata lui. Ei nu cunosc notiunea de "bani", de "viciu" sau "putere a banilor"... pana sa le rapim noi libertatea si salbaticia, ei nu stiau ce inseamna sa fie stapanit, sa fie subjugat si pus la munca, sa fie injosit si umilit, batut crunt si infometat, nu cunosteau aceste lucruri, dar in timp, ei au invatat de la oamenii cuvinte ca "razbunare", "impotrivire" si de asemenea, semnificatia lor. In timp, cai au invatat sa se razbune pe cel care il asupreste, folosindu-si forta trupului bine cladit ca sa se elibereze de "lanturile" stapanului, el fuge... dar ajuns in natura, el se teme de ceea ce nu cunoaste, caci cunostintele stramosilor se pierd sau se uita in timp, daca stramosii acestuia stia sa supravietuiasca in mediul natural lui, ce acum i se pare strain, el nu stie. Asa ca se intoarce umil, injosit si infrant la stapanul ce-l bate, il pune la munca si ii vorbeste urat, caci stie ca aici este locul lui sigur, temandu-se de locul la care doar poate sa viseze.
Fiecare animal are ceva de regula frumos care-l defineste. O pisica fiind felina este, gratioasa prin gestul pe care-l face cu labuta lovind motoceii, un gest ce este unic daca stam sa ne gandim caci un alt animal nu ar putea sa faca acest lucru, doar ea stiind sa-l faca. Un caine este definitoriu prin inteligenta din ochii sai cand isi priveste stapanul. Ferocitatea unui crocodil, masivitatea elefantului, gingasia unui pitigoi sau stupiditatea unei vaci, toate definesc animalul respectiv.
Niciunul insa nu are complexitatea calitatilor estetice ca ale unui cal. La nici un animal, natura nu a pus atata gratie sa domine atata forta bruta...
Oamenii ar trebuie sa fie recunoscatori fata de aceste animale, sa le respecte adevarata lor natura si sa-i aprecieze pentru ceea ce sunt... nu pot afirma ca aceste animale ne sunt egale, nu, nu pot afirma acest lucru, dar asa cum noi le suntem superiori lor prin faptul ca avem ratiune, darul vorbirii si ei ne sunt superiori noua prin forta lor, viteza si noblete, lucruri pe care oamenii le-au uitat cu desavarsire, fiind manati de vici si mofturi ale vanitati umane, mofturi precum bani, putere, respectul celorlati. Niste fiinte demne de dispret, creaturi si suflete patate de "demoni"... in loc sa fim recunoscatori fata de aceste animale nobile, noi le desconsideram, nu le oferim respectul cuvenit si nici blandetea pe care cai ne-o ofera.
Sa nu uitam ca datorita lor suntem astazi unde suntem, pe spinarea lor am umblat milioane intregi si am descoperit noi teritorii, el ne-a carat avutul si familia, el ne-a transformat in luptatori eficienti si tot el ne-a transformat in agricultori in adevaratul sens al cuvantului.
Cai sunt asemeni oamenilor, caci avand ca exemplu pe noi, ei au invatat de la noi sa-si construiasca un caracter, impunator, hotarat, fricos sau temator, sfios si loial, salbatic sau rau.
Tara noastra ar trebui sa se mandreasca cu rasele de cai pe care le poseda, adevarate "diamante" ale echitatiei si ravnite de celelalte tari. Tara noastra pe timpul lui Ceausescu se afla pe locul I la clasamentul tarilor cu cei mai buni cai, dar in timp am cazut pe umilul loc si anume pe locul V. Cei mai renumiti cai ai tarii noastre si cele mai cunoste nume ai echitatiei pe vremea comunismului, sunt Generalul (rasa Lipitani), Crisul (rasa Pur Sange Arab) si Cristal care in vara anului 2001 a concurat la Cupa Romaniei, unde a castigat locul I injosindul pe fostul campion mondial Jack (cal care descinde din linia Siglavy Baghdady) al Frantei.
Romania este recunoscuta pentru rasele sale de cai pur sange, rase de cai precum rasa Lipitan, Pur Sange Arab, Shagya, Hutul si Trapasul. Piata calului in Romania este putin bulversata deoarece lipsa unui hipodrom in Bucuresti unde sa fie pus in valoare Calul de Sport si nu numai de Sport ci si caii din rasa Pur Sange Englez, Pur Sange Arab si asa mai departe, lipsa unui hipodrom pentru cursele de trap, la care adaugam si insuficienta dotare din ultima peroada a bazelor hipice din teritoriu fac ca sportul ecvestru, ca domeniu de punere in valoare a cailor de rasa sa fie mult sub nivelul asteptarilor.
Asa dar, degeaba avem cai buni si renumiti peste hotare daca noi nu ne dam silinta sa ii punem in valoare.
Este trist, ca in propria noastra tara, cai au ajuns asemeni cainilor vagabonzi, ii vedem pe strada, pe sosele, murind de foame si abandonati de stapani... guvernul nostru in loc sa-i protejeze ii trimite la sacrificiu, ajungand sa fie vanduti pe cativa zecii de mii de lei pe kg de carne, ajung in carnea pe care o consumam si habar nu avem ca mancam un animal care candva a slujit un om....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu