miercuri, 15 iunie 2011

Parcul National Yellowstone


Sunt sigur ca cei mai multi dintre voi au auzit de Yellowstone. Altii au citit cate ceva si li s-a parut interesant. Pentru cei care l-au vizitat, Yellowstone este un loc extraordinar. Impresionante sunt nu numai gheizerele, roca galbuie, cascada si numeroasele specii de animale, pasari si plante ci si imbinarea lor neobisnuita. Toate acestea au convins Congresul Statelor Unite sa-l declare parc national in 1872, lucru fara precedent la acea data. In 1976 Unesco a trecut Yellowstone pe lista obiectivelor protejate si 2 ani mai tarziu l-a declarat de importanta mondiala. Desi, dupa 1990 cand interesul pentru protejarea vietii salbatice din parc a crescut, cercetatorii si administratorii parcului s-au confruntat cu probleme, ei au stiut sa le depaseasca, transformand parcul intr-una dintre cele mai vizitate zone ale Statelor Unite.


Bizonul

Emblema a parcului alaturi de ursul Grizzly, bizonul a fost indelung vanat pe tot teritoriul Statelor Unite. Desi in anul 1800 bizonii numarau 65 de milioane de exemplare in toata America de Nord, in 1890 mai ramasesera numai 1000. Yellostone a fost declarat parc in 1872, dar aceasta hotarare nu s-a putut aplica decat din 1886 cand armata a venit sa protejeze aceasta zona de vanatori. Bizonul este cu adevarat un animal maiestuos: ajunge pana la 6 picioare inaltime (1.83 m). Femela arata ca si masculul, numai ca este mai scunda si are coarnele mai subtiri. Perioada de imperechere este iulie-august, iar puii apar in aprilie-mai. Desi pare un animal greoi, bizonul poate alerga cu o viteza de 48-50 de km/ora. In 1990, cand, dupa indelungi straduinte populatia de bizoni din parc ajunsese la 3500 de exemplare, s-a ivit o alta problema: infectarea cu brucelosis, boala ce produce avortul la animalele domestice. In urma unui proces s-a hotarat ca toti bizonii care intra in statul Montana prin partea de nord a parcului sa fie omorati. Punand in calcul si moartea animalelor ce survine iarna, numarul de bizoni a scazut la 1200-1500 in iarna 96-97. Din pacate macelarirea animalelor continua si azi.


Ursul Grizzly

In Yellowstone luna martie aduce primele semne ale primaverii. Desi in padurile dese zapada persista, zilele insorite se inmultesc. Primii care ies din hibernare sunt masculii, care la inceput vor cauta cantitati insemnate de apa. Daca n-o vor gasi, se vor multumi sa manance zapada. O perioada se vor hrani cu ierburi, radacini si resturile animalelor care au murit peste iarna. Primavara, ursii folosesc anumite zone pentru a-si cauta hrana. In dorinta de a reduce conflictul om-urs, administratia parcului inchide publicului vizitator, temporar, zonele in care se cunoaste ca apar ursi. Primavara ursoaicele scot puii din barlog. Ele sunt foarte agresive mai ales atunci cand cineva incearca sa se apropie de pui. Ursii au un simt al mirosului deosebit de dezvoltat: ei simt mirosul hranei de la cateva mile distanta.
Lupul cenusiu
 
Fara indoiala, cea mai cunoscuta specie care se gaseste in Yellowstone este lupul. De obicei masculul este cu 15-20 % mai mare decat femela. Coyotii sunt adesea confundati cu lupii desi sunt mult mai scunzi. Culoarea lupilor variaza de la alb la negru, dar cei din America au de obicei culori inchise. Lupii au un simt al supravietuirii foarte dezvoltat. Cercetatorii sustin ca ei au mirosul de 100 de ori mai puternic decat al omului. Lupii sunt animale care vaneaza si traiesc in grupuri (haite). Ele sunt un fel de familii extinse si au o ierarhie bine definita. Haitele sunt dominate de o pereche numita alfa. Lupul care ocupa cea mai joasa pozitie se cheama omega. Daca lupului alfa i se intampla ceva, conducerea haitei este preluata de lupul beta, aflat in pozitia imediata. Comunicarea intre membrii haitei se face prin urlete, care desi pentru noi nu suna foarte diferit ele exprima exact ceea ce lupii vor sa transmita celorlalti. Desi datarile cu carbon arata ca lupii au fost dintotdeauna prezenti in Yellowstone, se cunoaste ca in 1926 a fost ucis si ultimul lup, fiind necesara reintroducerea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu