Oamenii de stiinta au constatat ca civilizatia Maya a influentat si mostenirea genetica a animalelor cu care a avut contact. Broastele testoase au jucat un rol important in hrana consumata si in ritualurile lor religioase.
Au fost examinate 238 de broaste testoase, ele provenind din bazinele a trei rauri diferite, informeaza io9.com. Aceste habitate sunt complet izolate unul de celalalt, testoasele neputand ajunge dintr-unul in altul din din cauza lantului muntos care le separa.
Drept consecinta, ele ar fi trebuit sa fie izolate si din punct de vedere genetic. Totusi, cercetatorii au constatat ca aceste testoase au fost in contact una cu alta in trecutul recent. Cei care ar fi putut sa le aduca laolalta au fost oamenii. Civilizatia Maya folosea testoasele pentru hrana, comert si ritualuri religioase.
Acest lucru s-a intamplat timp de mai multe secole, testoasele fiind mutate dintr-un loc in altul de ei. Cercetatorii plaseaza aceasta perioada in jurul anilor 800-400 i.H. Ei spun ca si civilizatia antica a olmecilor ar fi folosit testoasele pentru mancare, cu 3.000 de ani in urma.
Concluzia este ca oamenii au avut un rol crucial in configurarea trasaturilor genetice ale acestor animale. Ceea ce nu se stia pana acum este cat de importante au fost testoasele pentru oameni in trecut. Au fost descoperite chiar si sculpturi cu ele, facute de populatia din zona orasului-stat Teotihuacan.
nu sunt obiceiuri
RăspundețiȘtergere