duminică, 28 august 2011

Deja-vu

Termenul de "deja-vu" a fost folosit pentru prima data, in 1876, de catre Emile Boirac (1851-1917) care era foarte interesat de fenomenele psihice. Denumirea provine din limba franceza si se traduce prin "deja vazut".
O imagine, un sunet, un gust sau un miros ne poate determina senzatia ca am mai avut aceeasi perceptie si anterior, cu certitudinea ca nu este adevarat. Este sentimentul ca ai fost intr-un loc sau ai experimentat anterior o senzatie sau o serie de evenimente care stii ca nu ti s-au intamplat.

Trebuie facuta diferentierea dintre deja-vu si alte fenomene, cum ar fi experientele precognitive (senzatia ca stii ce urmeaza sa se intample si chiar se intampla), halucinatii (determinate de boli sau medicamente/droguri), amintiri false (intalnite in schizofrenie). Fenomenul deja-vu dureaza in jur de 10-30 de secunde, in timp ce fenomentele amintite dureaza mult mai mult.
Sunt multe teorii privind cauza fenomenului de deja-vu, de la reincarnare pana la erori ale procesului de memorare. Alte variante posibile ar fi ca am vazut deja acel lucru la televizor, ca am asistat la o scena similara sau ca am visat evenimentul inainte de a se fi intamplat.
Totusi, cateodata, senzatia de deja-vu trimite la o amintire spontana a vietii anterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu