marți, 10 mai 2011

Eutanasia


Eutanasia nu este o noua idee:  Nazistii au comis "eutanasia" cu copiii deformati si bolnavi mintal: "Practica nazista a eutanasiei programate a constitituit primul program politic de eutanasie aplicat. Conform cercetarilor facute pe baza documentelor procesului de la Nuremberg, intre anii 1939-1941 au fost eliminate peste 70 de mii de vieti, considerate 'existente fara valoare vitala.'"1
Dupa Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, "Eutanasie": "Moarte fara dureri; Metoda de provocare a unei morti nedureroase unui bolnav incurabil, pentru a-i curma o suferinta indelungata si grea". Eutanasia vine din cuvant grecesti care inseamna literal "buna" (eu) "moarte" (thanatos). Toate lumea vrea o moarte buna, totusi scopul cuvantului "eutanasie" a schimbat. Astazi, inseamna ucidirea cu mila.
Exista multe felure de definitii:
- Eutanasia pasiva: omiterea grijii care grabeste moartea. Cu alte cuvinte, permisiunea naturii sa-si urmeze cursul.
- Eutanasia cu un dublu efect: prin alinare durerii cuiva, moartea poate fi rezultatul unei morti neintentionate.  Intentiona este de a alina suferinta, nu de a grabi.
- Eutanasia activa: comiterea unui plan pentru a grabi moarte.
- Eutanasia involuntara: o persoana este fortat sa moara.
- Eutanasia voluntara: cand o persoana alege voluntar sa moara.
- Eutanasia administata de sine (sinucidere): a-si pune capat zilelor. Acest aspect este intotdeauna voluntar.
- Eutanasia administrata de un altora (omuciderea): O alta persoana care pune capat vietii altcuiva nu cu rautate dar cu mila.
Eutanasia nu este o noua idea:  Nazistii au comis "eutanasia" cu copiii deformati si bolnavi mintal: "Practica nazista a eutanasiei programate a constitituit primul program politic de eutanasie aplicat. Conform cercetarilor facute pe baza documentelor procesului de la Nuremberg, intre anii 1939-1941 au fost eliminate peste 70 de mii de vieti, considerate 'existente fara valoare vitala.'"1
Motivele lor  au fost diferite.  Ratiunea care s-a aflat la baza acelui program - ca si la cel privind eliminarea evreilor si prizonierilor din lagarele de concentrare?trebuia legata de rasism si de statalismul absolutist care coincidea cu cel mai cinic calcul de reducere a cheltuielilor statului in scopul concentrarii resurselor economice spre cheltuielile de razboi.
Sa punem bazele eutanasiei. Sa discursam.Viziunea seculara despre viata si moarte.
"Secularizare este consolidata in era idustriala de cautarea utlitarismului productiviist si, in consecinta, de etica hedonismului, pentru care moartea si suferinta capata o incarcatura de non valoare si determina refuzul"
Multi sustinatorii ai eutanasiei au aceleasi vederile ca sustinatorii avortului. Sunt intameiate pe naturalism. Adica, omul nu are un duh. Nu au credinta in sanctitatea si valoarea vietii la inceputul sau nici la sfarsitul sau. Se intreaba cand incepe viata si celalalt se intreaba cand se sfarseste. Se intreaba cand incepe fiinta copiilor si cand sfarseste fiinta persoanei. Se sugereaza ca nimeni nu poate controla viata lui. Asadar, nimeni nu poate hotari daca o mama poate sau nu sfarsi un copil sau termina viata muribundului. Niste sustinatorii sunt "crestini" dar nu-si dau seama ca sunt neconsistenti. Pentra ca cei ce resping faptul ca nimeni nu poate controla trupurile lor, nu inteleg ca Dumnezeu stapaneste trupurile noastre si ca durerea nu este necesar in mod rea valoreasa.
Cui apartinem noi? Suntem proprietarii propriei noastre vieti? Daca da, atunci eutanasia (sinucidere) nu este problema etica. Daca nu, atunci cui apartine? Cine este stapanul nostru?
Dumnezeu este proprietarul fiecarei vieti. Apartinem lui Dumnezeu. Este stapanul nostru, daca ne place sau nu (Ex. 19.5; Ps. 50.10-12; Ecl. 12.7 1 Cor. 6.19,20. Exista Dumnezeu. (Este auto-existent). Este creatorul tuturor celor ce exista, cu exceptia Lui insusi (si) (Evr. 17.25; 12.9). Fiecare fiinta omeneasca Ii datoreaza existente sa lui Dumnezeu care a creat prima pereche umana si a pus in trupurile lor abilitatea sa se reproduca. Fiecare adult este autonom. Autonomia personala este un dar de la Dumnezeu.
Altfel, fiecare fiinta omeneasca este obligata de a recunoaste si de a actiona in armonie cu? -"Faptul ca Ii datoreaza existenta sa lui Dumnezeu."
"Faptul ca este obligat de a actiona in armonie cu voia lui Dumnezeu.
"Faptul ca el-insusi (nu altcineva poate face pentru sine) trebuie sa determine care este voia lui Dumnezeu (i.e. ce vrea Dumnezeu ca el sa face) in orice circumstantia data sau stare afaceriei. Faptul ca nimeni nu are dreptul sa impuna hotararea sa altcuiva (F. A. 4.18; 5.29).
"Faptul ca nu trebuie sa fie de acord niciodata cu orice actiune (sau lipsa de actiune) care
"Va modifica umanismul sau (i.e. se dezumanizeaza pe sine).
"Isi va Scurta dinadins viata (cu exceptia cazulilor in care cineva risca viata lui pentru a mantui viata altuia (adica, a unui copil)
"Va cobori nivelul, valoarea, sau calitatea vietii lui (cu exceptia cazulilor in care cineva risca propria lui viata [e.g. prin donarea unui rinichi pentru bunastarea altei persoane (e.g. un copil sau frate sau sora)].
"Faptul ca atunci cand el angajeaza un doctor (pentru motive de sanatate), se implica intr-o situatie care implica comunicare intre el si doctor, si "Faptul ca el-insusi (ca pacient) se implica inevitabil in lucarea de hotararilor (Thomas Warrant).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu