duminică, 12 iunie 2011

Gonoreea

Gonoreea este o boala obişnuita cu transmitere sexuală, care, dacă nu este tratată din fazele de debut, poate genera probleme serioase, în mod special femeilor. Aproximativ un milion de bărbaţi şi femei contractează gonoree în fiecare an.

            Simptome
            Este posibilă existenţa bolii fără prezenţa vreunui simptom. dacă apar intr-adevăr simptome, acestea pot include supuraţii ale penisului sau vaginului, senzaţia frecventă de urinare, senzaţie de arsură în timpul micţiunii, iar la femei sângerări în afara perioadelor de menstră. Cam jumătate dintre femeile bolnave de gonoree nu au nici un simptom.

            Analiza
            Singurul mod de a afla dacă aveţi sau nu gonoree, este să vă faceţi analize. Testul este simplu: medicul prelevează o proba de lichid din vagin sau penis, şi îl trimite la laborator.

            Tratamentul
            Gonoreea se tratează cu ajutorul antibioticelor. Tratamentul obişnuit utilizează medicamente cum ar fi ciprofloxacin, ofloxacin, cefixim, ceftriaxon, şi, recent, azithromycin. Acesta din urma este un medicament cu administrare orală, reprezentând o unica doză. Cele mai obişnuite efecte secundare la folosirea a 2 grame de azithrmycin includ starea de greaţă (18% din cazuri), diaree (14%), stare de voma (7%), dureri abdominale (7%), vaginita (2%), dispepsie (1%), ameţeala (1%). Tratamentul ineficace sau incomplet poate cauza mari probleme mai târziu, cum ar fi dureri cronice ale zonei abdominale inferioare, sterilitate, sarcina tubară (tubal pregnancy) şi dureri ale articulaţiilor. Pentru a preveni reinfectarea şi eventuala transmitere a bolii ar trebui să nu întreţineţi relaţii sexuale până la vindecarea completă, atât a dumneavoastră cat şi a partenerului dumneavoastră.

            Prevenirea
            Puteţi contracta sau răspândi gonoreea prin sex oral, anal sau vaginal. Prevenirea răspândirii gonoreei înseamnă a aborda cu responsabilitate relaţiile sexuale: limitaţi-va numărul de parteneri sexuali, folosiţi prezervative, si, dacă va suspectaţi a va fi infectat, evitaţi orice contact sexual şi prezentaţi-va la o clinica specializată în bolile cu transmitere sexuală, la spital, sau la medicul dumneavoastră. Ambii parteneri trebuie sa se supună tratamentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu