duminică, 24 iulie 2011

Cavalerii de Malta – o enclava diplomatica, un stat al cavalerilor

Ordinul Suveran Militar ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta (italiana: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta), de asemenea, cunoscut sub numele de Ordinul Militar Suveran de Malta ( SMOM ), Ordinul de Malta sau al Cavalerilor de Malta , este un ordin religios romano-catolic, în mod traditional militar, de natura cavalereasca si nobila. Este cel mai vechi supravietuitor al vechiului cavalerism. Are sediul în Roma, Italia.
SMOM este continuarea moderna a ordinului medieval original al Sfântului Ioan de Ierusalim, cunoscut sub numele de Cavalerii Ospitalieri, un grup fondat în Ierusalim la 1050 ca un spital pentru a oferi îngrijire pentru saraci si bolnavi, pelerini in Tara Sfânta. Dupa cucerirea Ierusalimului în 1099 în timpul primei cruciade, a devenit un ordin militar în conformitate cu statutul propriu. Dupa pierderea teritoriilor crestine, Ordinul a operat de la Rhodos (1310-1523), iar mai târziu de la Malta (1530-1798), peste care a fost suveran.
Desi acest statut s-a incheiat cu Napoleon, Ordinul ca atare a  supravietuit. Acesta îsi pastreaza pretentiile sale de suveranitate în temeiul dreptului international si i-a fost acordat statutul de observator permanent la Natiunile Unite.

Astazi, ordinul numara circa 13.000 de membri; 80.000 de voluntari permanenti; si 20.000 printre personalul medical, inclusiv medici, asistente medicale, auxiliari si paramedici. Scopul este de a ajuta persoanele în vârsta, persoanele cu handicap, copii refugiati, fara adapost, cei cu boli terminale si lepra de pe cinci continente ale lumii, fara deosebire de rasa sau religie. În alte tari, inclusiv Franta, Germania si Irlanda, asociatiile locale ale Ordinului sunt vitale ca si formare in servicii de prim ajutor si a serviciilor medicale de urgenta. Ajuta si victimele catastrofelor naturale, epidemiilor si conflictelor armate.
Ordinul are un numar mare de Priorate locale si asociatii in toata lumea, dar exista, de asemenea, o serie de organizatii similare, cu nume sonore care sunt independente, inclusiv numeroase comanderii frauduloase care doresc sa profite de prestigiul Ordinului.
În heraldica ecleziastica a Bisericii Romano-Catolice, Ordinul de Malta si Ordinul Sfântului Mormânt sunt singurele care isi pot afisa blazoanele de arme in context laic.

Statutul international al comenzii

Cu istoria lui unica si circumstantele neobisnuite din prezent, situatia exacta a Ordinului în dreptul international a fost subiect de dezbatere: se pretinde a fi un exemplu traditional ca o entitate suverana, alta decât un stat. Cele doua sedii generale în Roma – Malta Palazzo în Via dei Condotti 68, unde Marele Maestru îsi are resedinta si organismele guvernamentale se intalnesc, si Malta Vila de pe Aventin , care gazduieste Marele Priorat de la Roma – Fort Saint Angelo pe insula Malta, Ambasada Ordinului tinand de Sfântul Scaun si Ambasada Ordinului pentru Italia.
Cu toate acestea, spre deosebire de Sfântul Scaun, care este suveran peste Vatican, SMOM nu a avut nici un teritoriu suveran (altele decât câteva proprietati în Italia), de cand a pierdut insula Malta în 1798.
Exista opinii diferite pentru a stabili daca o cerere pentru statutul de suveran a fost recunoscut. Ian Brownlie, Helmut Steinberger, si Wilhelm Wengler se numara printre expertii care spun ca cererea nu a fost recunoscuta. Ordinul sustine misiunile diplomatice din întreaga lume…
SMOM are relatii diplomatice oficiale cu 104 state si are relatii oficiale cu alte sase tari din Comunitatea Europeana. În plus, are relatii cu Comitetul International al Crucii Rosii si o serie de organizatii internationale, inclusiv statutul de observator în cadrul ONU si unele dintre agentiile specializate. Suveranitatea sa, de asemenea, este exprimata în emiterea de pasapoarte, placute de înmatriculare, timbre si a monedelor.

Guvernarea Ordinului

Actiunea Ordinului este reglementata de catre Carta si Cod. Aceasta este împartita în sase la nivel international 6 Priorate Mari, sase sub-Priorate si 47 de asociatii nationale.
Seful suprem al Ordinului este Marele Maestru , care este ales pe viata de catre Consiliul de Stat complet. Fra ‘Matthew Festing a fost ales de catre Consiliu ca al 79-lea Mare Maestru la 11 martie 2008, succedându-i lui Fra ‘Andrew Bertie , care a fost Mare Maestru pâna la moartea sa, la 7 februarie 2008. Marele Maestru este ajutat de catre Consiliul Suveran care este ales de catre Adunarea Generala, organul legislativ al Ordinului. Adunarea se întruneste o data la cinci ani; Consiliul include sase membri si patru ofiteri: Marele Comandor , Marele Cancelar, Marele Ospitalier si Gardianul Tezaurului. Marele Comandor este sef religios al Ordinului si serveste drept “Locotenent interimar” în timpul unui post vacant în functia de Mare Maestru. Marele Cancelar, al carui birou include pe cele ale Ministerului de Interne si Ministerul Afacerilor Externe, este seful ramurii executive, el este responsabil pentru misiunile diplomatice ale Ordinului si relatiile cu asociatiile nationale. Responsabilitatile Marelui Ospitalier includ birourile de ministru al Actiunii Umanitare si ministru pentru Cooperare Internationala, el coordoneaza activitatile umanitare si caritabile. În cele din urma, Gardianul este ministrul de finante si buget, el conduce administrarea finantelor si a proprietatilor
Calitatea de membru este împartita în mai multe clase: cavalerii justitiari, sau profesa cavaleri , care fac juramintele religioase de saracie, castitate si ascultare si formeaza un ordin religios (pâna la 1990 calitatea de membru în aceasta clasa a fost limitata la membrii de familii cu titluri nobile); cavaleri obedienti (limitat în mod similar, acesti cavaleri fac o promisiune, mai degraba decât un juramânt, de ascultare), cavaleri de onoare si de devotament , cavaleri de har si devotiune , si cavalerii de gratie magistrala , toate clasele care nu fac juraminte si care trebuie sa prezinte o genealogie de spita nobila (ultima grupa nu trebuie sa dovedeasca nici o filiatie nobila si sunt cea mai frecvente clasa de cavaleri în Statele Unite ale Americii). În cadrul fiecarei grupe de cavaleri sunt ranguri variind de la executorul judecatoresc Marea Cruce (cel mai mare rang) prin intermediul cavaler Mare Cruce, comandantul cavaler, ofiter cavaler si cavaler. Se poate intra numai pe baza de invitatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu