joi, 7 iulie 2011

O metodă revoluţionară distruge cancerul fără a afecta celulele sănătoase!

Cercetătorii au găsit un tratament pentru cancer ce nu prezintă efecte secundare. Acesta implică folosirea de nanomagneţi şi a temperaturilor ridicate.
În cadrul unui studiu nou, o echipă din Seul a constatat ca poate elimina tumorile din organismul şoarecilor injectându-le cu magneţi de mici dimensiuni, cu ajutorul cărora se măreşte temperatura.
Ideea nu este nouă. Există studii mai vechi care demonstrează că şi celulele canceroase, la fel ca acelea normale, mor la temperaturi peste 43 de grade Celsius. Nu se ştia până acum, însă, cum pot fi distruse celulele canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.
O metodă promiţătoare, cunoscută sub numele de hipertermie magnetică, presupune injectarea în tumori a unor nanoparticule, adică fragmente microscopice de oxid de fier sau de alţi compuşi, cu scopul de a le magnetiza. Pacientul este plasat apoi într-un câmp magnetic care îşi schimbă direcţia de mii de ori în fiecare secundă. Nanoparticulele magnetice sunt puse în mişcare de forţa magnetică şi încep să se încălzească, distrugând ţesutul canceros. Deoarece ţesutul sănătos nu este afectat de câmpul magnetic, celulele acestuia nu se încălzesc şi nu se deteriorează.
Metoda nu este perfecţionată încă pentru utilizare în tratamentul pacienţilor. A fost testată pe un singur om şi a avut rezultate modeste. Acest lucru se datorează faptului că nanoparticulele convenţionale interacţionează slab cu câmpul magnetic aplicat, astfel încât este nevoie de o doză destul de mare pentru a genera suficientă căldură care să distrugă tumorile. Deşi nanoparticulele nu sunt deosebit de toxice, în cantităţi mari ele pot provoca reacţii alergice.
Specialistul în nanotehnologie Jinwoo Cheon de la Universitatea Yonsei din Seoul lucrează împreună cu colegii săi la crearea unei nanoparticule speciale care să se încălzească mai mult decât cele obişnuite, astfel încât să se obţină eficienţă prin injectarea unui număr mai mic de nanoparticule. Ei au realizat nanoparticule cu două straturi, fiecare conţinând un miez dintr-un mineral magnetic aflat într-un înveliş dintr-un alt mineral magnetic. Din cauza unei interacţiuni ezoterice între cele două minerale, denumită cuplaj de schimb, aceste nanoparticule reacţionează mult mai puternic la câmpul magnetic decât nanoparticulele tradiţionale, generând de până la 10 ori mai multă căldură. Astfel, pacienţii vor primi doar 10% din doza iniţială de nanoparticule pentru a atinge acelaşi grad de hipertermie.
Pentru a testa această tehnică, echipa a ales trei şoareci şi le-a transplantat în abdomen celule canceroase provenite de la oameni, apoi au injectat tumorile cu nanoparticulele create de Jinwoo Cheon şi echipa sa. Ulterior, şoarecii au fost plasaţi într-o bobină legată la o sursă de curent alternativ, care a creat un câmp magnetic. Deşi cercetatorii nu au putut măsura cu precizie temperatura din interiorul tumorilor, s-a estimat că aceasta s-a situat între 43 şi 48 de grade Celsius. După 10 minute, echipa a scos şoarecii din bobină. Tumorile au fost monitorizate vreme de patru săptămâni. Cancerul a dispărut, iar terapia nu a avut efecte secundare vizibile.
Spre comparaţie, un alt grup de şoareci a fost tratat cu doxorubicină în doză unică, un medicament tradiţional împotriva cancerului. Deşi iniţial unele tumori s-au micşorat, ulterior ele au crescut de patru ori mai mari decât erau înainte de aplicarea doxorubicinei. Tratamentul termic după o injecţie cu nanoparticule convenţionale de oxid de fier nu a avut niciun efect semnificativ asupra tumorilor.
Sursa: Science Magazine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu