duminică, 28 august 2011

Fosta Abatie de la Carta, bantuita de fantome: Legenda vs. adevarar

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat.

Ruinele uneia dintre cele mai impozante biserici fortificate din Transilvania se afla la 43 de kilometri de Sibiu, pe drumul care duce spre Brasov. Fosta Abatie Cisterciana de la Carta atrage anual mii de turisti romani si straini datorita arhitecturii si istoriei sale, dar si datorita legendelor cu fantome legate de acest lacas.

Manastirea din judetul Sibiu a fost intemeiata de calugarii cistericieni (ordin calugaresc originar din Franta si raspandit in mai multe tari) in 1205-1206 si a fost construita sub forma de cruce. Fosta Abatie (manastire catolica cu statut special condusa de un abate, titlu onorific acordat unor preoti catolici) este astazi biserica pentru comunitatea evanghelica din Carta.

Peste 800 de ani vechime

Data exacta a fondarii manastirii din Carta nu este cunoscuta, insa unele documente arata ca acest lucru s-a intamplat in anii 1205-1206. Regele Andrei al II-lea al Ungariei ar fi fost fondatorul, iar in 1474, regele Matei Corvin a desfiintat-o.

Abatia cisterciana Carta a detinut un rol major in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale, cat si introducerea dar si in diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic.

De la puterea vinului la fantome

Legenda spune ca singura sursa de putere a calugarilor cistericieni era vinul. Posteau tot anul si se multumeau doar cu branza, castane si fierturi din frunze de fag. Nu aveau chilii si dormeau toti intr-o camera, pe paie. Se trezeau la 3 dimineata si din trei in trei ore aveau slujbe religioase.

Sin cauza vietii austere, nu traiau decat 35-40 de ani si erau inmormantati in Abatie. Mormintele de acolo sunt sursa altor legende care starnesc si mai mult interesul vizitatorilor. Mii de turisti vin la Carta in fiecare an.

Martorii fenomenelor paranormale de la aceasta manastire sustin ca la parter si in beciuri, scaunele se misca si zidurile tremura. Si fostul preot era convins ca aceste fenomene se intampla. Cu toate acestea, la fel ca multe alte legende din Romania, nu exista dovezi clare care sa ateste aceste incidente.

In prezent, manastirea serveste drept biserica evanghelica a comunitatii locale germane. Biserica evanghelica de astazi ocupa doar corul si absida fostei bazilici. In curtea casei parohiale se mai pastreaza o mica moara de apa, cu ciocanele, care bat mereu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu