miercuri, 14 septembrie 2011

Încrucişările dintre Homo sapiens şi omul de Neanderthal erau rare

Acest lucru s-ar putea explica prin numărul mic al împerecherilor dintre ei sau prin faptul că aceste întâlniri sexuale aveau ca urmare o rată de reproducere scăzută.
Mathias Currat şi Laurent Excoffier, de la departamentul de antropologie de la Universitatea din Geneva, au folosit un model informatic pentru a estima cât a moştenit omul modern de la omul de Neanderthal.
Acest model simula contacte potenţiale între neanderthalieni şi Homo sapiens, după ce aceştia din urmă au părăsit Africa, în urmă cu circa 50.000 de ani.

Neanderthalienii au plecat din Africa pentru a se răspândi în Eurasia mult mai devreme.
Autorii studiului au analizat eşantioane de ADN prelevate de la francezi şi de la chinezi din zilele noastre şi au ajuns la concluzia că succesul acestor acuplări a produs în cel mai bun caz o rată de reproducere dintre neanderthalieni şi Homo sapiens probabil puţin mai mică de 2%.
Aceste rezultate sugerează că încrucişările dintre Homo sapiens şi omul de Neanderthal erau limitate, confirmând concluziile unor studii precedente care au examinat diverse probe ADN.
Studii recente au relevat faptul că între 2% şi 3% din genomul oamenilor non-africani provine de la omul de Neanderthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu