sâmbătă, 3 decembrie 2011

În fiecare minut, Terra pierde 10 hectare de pădure!

Viteza cu care pădurile planetei sunt tăiate este într-o continuă accelerare, anual fiind despădurite 6,4 milioane de hectare, anunţă un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cu toate acestea, Asia a câştigat teren în faţa altor continente datorită plantărilor masive de copaci ce au avut loc în China.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU a utilizat pentru prima oară sateliţii cu scopul de a cartografia teritoriile împădurite. Specialiştii au observat că între anii 1990 şi 2000, rata anuală a defrişărilor a fost de 4,1 milioane de hectare, comparativ cu o rată anuală de 6,4 milioane de hectare, înregistrată între 2000 şi 2005.
Tăierea pădurilor privează milioane de oameni de la bunurile şi serviciile pe care acestea le-ar putea oferi şi care sunt cruciale în ceea ce priveşte securitatea alimentelor, o economie sporită şi sănătatea mediului.
Statisticile arată că Terra a pierdut 10 hectare de pădure pe minut în ultimii 15 ani, în mare parte din cauza transformării pădurilor tropicale în terenuri agricole, în special în zone precum America de Sud şi Africa.
Totuşi, raportul aduce şi veşti bune. În perioada analizată, pierderea a fost de 72,9 milioane de hectare, cu 32 de puncte procentuale mai puţin decât se credea, iar rata defrişării din Africa s-a diminuat comparativ cu ultimii ani.
Conform cifrelor, în prezent, pădurile acoperă doar 30 de procente din suprafaţa Pământului.

Sursa: AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu