joi, 23 august 2012

Strugurii ne fac mai sprinţari

Fructele roşii şi vinul roşu îmbunătăţesc mobilitatea vârstnicilor şi previn fracturile
Un compus din sâmburii de struguri şi unele fructe roşii ameliorează capacitatea de mişcare şi echilibrulor persoanelor în vârstă, prevenind astfel consecinţele severe ale fracturilor provocate prin cădere, demonstrează un stduiu prezentat la o recentă întâlnire a American Chemical Society.

Este vorb de resveratrolul, substanţă din familia polifenolilor, prezentă în struguri, inclusiv în vinul roşu şi fructele roşii. Cea mai mare cantitate de resveratrol se concentrează în sâmburii de struguri. Studiile arată că resveratrolul are capacitatea de a lupta eficient contra unor infecţii provocate de ciuperci, a unor forme de cancer, previne boli cardiovasculare şi inflamaţii. Echipa de cercetători coordonată de Jane Cavanaugh de la Universitatea din Pittsburgh a studiat efectele acestui antioxidant asupra echilibrului şi mobilităţii. Pentru demonstraţie, alimentaţia rozătoarelor pentru o perioada de opt săptămâni a fost îmbogăţită cu această substanţă. Capacitatea motrice a rozătoarelor a fost evaluată periodic, prin testarea echilibrului pe un balansoar. La începutul experimentelor, rozătoarele mai bătrâne au făcut faţă cu greu acestor exerciţii, comparativ cu rozătoarele tinere. Dar începând cu a patra săptămână, "bătrânele rozătoare au început să se mişte mai uşor, reuşind să se compare cu semenele tinere. Explicaţia constă în acţiunea resveratrolului care are proprietatea de a reduce efectele negative ale radicalilor liberi asupra unor neuroni.

Cercetătorii americani spun că în privinţa efectelor asupra capacitaţii motrice a oamenilor sunt necesare studii suplimentare, în condiţiile în care există un inconvenient major: această substanţă este greu absorbită de organism. Pentru a profita de beneficiile  resveratrolului o persoană care are 68 de kilograme ar trebui să bea aproximativ 700 de pahare de vin roşu de 12 cl zilnic... Motiv pentru care cercetările se îndreaptă spre compuşi chimici care "mimează” efectele resveratrolului. Porivit OMS, milioane de persoane peste 65 de ani sunt victime ale căderilor cauzate din deficit de echilibru şi mobilitate, scăderea acuităţii vizuale, osteoporoză, probleme cardiace. Fracturile afectează sever calitatea vieţii, pot fi chiar cauzatoare de decese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu