Calendarul Maya
O imensa piatra din America Mijlocie gazduieste celebrul calendar Maya care cuprinde cicluri de 1.872.000 zile. De ce tocmai aceasta cifra? Unitatile de masura specifice civilizatiei maya ne usureaza calculul: o zi terestra este numita KIN; 20 de zile formeaza un UINAL; 18 asemenea "luni" formeaza 360 de zile, numit TUN; 20 asemenea "ani" (7.200 zile) formeaza un KATUN; 20 de katun-uri formeaza un BAKTUN, iar 13 baktun-uri întregesc acest ciclu de 1.872.000 de zile (aproximativ 5.125 ani).
Precesia echinoctiilor
Maurice Cotterell a descoperit ca sunt necesare 1.366.040 zile pentru ca polii magnetici ai Soarelui sa se inverseze. Inversarea polilor magnetici este de acum un fenomen acceptat si întâlnit la toate corpurile astronomice (stele sau planete). Cotterell a calculat aceasta perioada folosindu-se de intersectia orbitei soarelui la ecuator (26 zile) cu orbita sa la poli (37 de zile). Aceasta descoperire a fost posibila datorita masuratorilor realizate de sateliti.
Tot Cotterell a observat ca cinci astfel de cicluri ale calendarului Maya formeaza aproape întreaga perioada a precesiei echinoctiilor care este de 25.920 de ani (aprox). Mai târziu el a descoperit ca cifra exacta a ciclului de inversare solara este amintita în scrierile vechi Mayase. Cum este posibil ca cele doua masuratori sa fie identice? Civilizatia Maya avea vaste cunostinte astronomice si Soarele era punctul central în stiinta lor.
De aceea, cercetarile lui Cotterell nu sunt decât o re-descoperire, sau o confirmare a ceea ce mayasii stiau deja. Calendarul Maya ocupa aproximativ o cincime din ciclul de precesie a echinoctiilor; adica înmultind 5.125 de ani cu 5 obtinem 25.625 ceea ce este foarte aproape de 25.920.
Cotterell a realizat un grafic al inversarii polilor magnetici ai soarelui compus din 781 de "unitati" de timp cu o durata totala de 68.302 zile. A observat ca în unitatile 19 si 20 are loc o asemenea inversare. Ciclul de baza dureaza 1.366.040 de zile. Mayasii stiau ca la durata ciclului de baza se pot adauga una sau doua unitati de câte 260 de zile pentru a obtine ciclul complet de 1.366.560 de zile. Fiind atât de important, mayasii au numit aceasta unitate de 260 de zile, un TZOLKIN.
Cataclisme si ere
Ciclul de precesie a echinoctiilor determina momentele în care au loc mari cataclisme pe Terra. Din fericire aceste cataclisme nu au dus la disparitia vietii pe aceasta planeta. Civilizatia Maya acorda o mare importanta acestui ciclu si este acum clar ca scrierile lor ne avertizeaza ca urmeaza o asemenea perioada "de trecere". Concluzia unanima la care au ajuns majoritatea cercetatorilor acestui domeniu este ca ultima zi care încheie actualul ciclu al calendarului Maya este 22 decembrie 2012.
Lucrarile lui John Major Jenkins publicate în "2012 - Cosmogeneza Maya" ne ofera cheia care a determinat ca ziua "Z" a calendarului Maya sa fie 22.12.2012: în miscarea de precesie, Pamântul ajunge într-un punct de aliniere cu centrul galaxiei în anul 2012. Multe din miturile Mayase cuprind într-o forma artistica acest moment de "sincronizare" a Pamântului cu centrul Galaxiei folosind simbolul renasterii.
Renasterea planetei
Edgar Cayce, celebrul medium care a uimit America prin mesajele sale, afirma ca Pamântul va fi re-nascut. Sfârsitul anului 2012 pare sa fie începutul noii viesi pentru întreaga planeta care, în acest fel, primeste un nou influx de energie din centrul galaxiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu