Primul om care a beneficiat de un astfel de transplant a fost un soldat care în ultima sa misiune din 2008 şi-a pierdut 70% din muşchiul cvadriceps, situat în partea anterioară a coapsei. În mod normal, piciorul soldatului ar fi trebuit amputat. Din fericire, noua tehnică a permis stimularea dezvoltării bucăţii de muşchi rămase prin utilizarea celulelor prelevate de la porc.
Acum, Pentagonul investeşte 250 de milioane de dolari în medicina regenerativă, iar această practică, a folosirii celulelor prelevate de la porc, ar putea deveni o procedură standard în următorii doi ani.
Iniţiativa îi aparţine doctorului Stephen Badylak care utilizează o aşa numită "matrice extracelulară" alcătuită din factori de creştere proveniţi din vezica biliară a porcului. Chirurgii implantează acest amestec în zonele afectate. Rolul mixului este de a atrage celulele regenerative din corp şi de a stimula procesul de reparare şi dezvoltare a ţesutului. Tehnica poate fi utilizată atât în cazul ţesutului muscular cât şi al celui osos sau al terminaţiilor nervoase. Practic, medicii implantează aceste celule prelevate de la porci, iar acestea au rolul de a atrage celule umane din corp pentru a repara ţesutul.
În prezent, patru soldaţi au beneficiat de acest tratament, iar mai mulţi chirurgi din Statele Unite primesc instrucţiuni legate de procedura în cauză. Specialiştii spun că tratamentul va reprezenta o salvare şi pentru civilii care au suferit răni severe la nivelul membrelor în accidente sau ca urmare a bolilor precum cancerul sau diabetul.
Sursa: The Week
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu