Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Dar... nu a fost intotdeauna asa. Soarele obisnuia sa se invarta in jurul Pamantului. Si s-a invartit asa pentru sute de ani, pana s-a descoperit contrariul. Si chiar si dupa cateva sute de ani de la descoperirea adevarului, Soarele tot in jurul Pamantului s-a invartit. Dar, in final, dupa multe certuri si tipete... Pamantul a ramas sa se invarta in jurul Soarelui.
Crestinismul a gresit rau de tot in legatura cu sistemul solar. Daca se inseala amarnic si in alta privinta?
Suntem familiari deja cu povestea lui Iisus. Intrebarea mea e alta. Dupa moartea lui Iisus, cum s-au transmis invataturile lui? Si cum se face ca majoritatea crestinilor sunt asa de siguri pe ei cand vorbesc de viata lui Iisus dar sunt vagi cand li se pune intrebarea de mai sus? Haideti sa mergem inapoi in timp ca sa vedem ce s-a intamplat de fapt. Secolul 1.
Iisus si-ar fi trait viata pe Pamant in primele 3 decenii ale primului secol, inaltandu-se la cer in jurul anului 33. Apoi, evangheliile au fost scrise mult mai tarziu. Prima a fost a lui Marcu, si celelalte 3 sunt evident derivate din cea a lui Marcu. Oricine a citit Biblia poate realiza acest lucru. Marcu mentioneaza distrugerea templului evreiesc, care a avut loc in anul 70, deci evangheliile au venit ceva mai tarziu, probabil... mult mai tarziu. Acum, observand schema, vedem ca este o gaura, o lipsa de cel putin 40 de ani. Majoritatea lucrurilor pe care le stim despre aceasta perioada lipsa, le stim de la un om care sustine ca Iisus a venit la el intr-o viziune. Pavel, cunoscut inainte ca Saul. Pavel spune ca Dumnezeu i-a spus sa imprastie cuvantul lui Iisus, si a facut-o razbunator. Pavel oferea vorba lui Iisus, care atragea multi adepti, lasand grupuri intregi de crestini in urma, acesta calatorind foarte mult. Adeptii au format in cele din urma, biserica crestina. Pavel a scris foarte mult despre crestinism, de fapt a scris 80.000 de cuvinte despre religia crestina. Documentele acestea reprezinta tot ceea ce avem legat de istoria crestinatatii, de-a lungul acestei perioade de 40 de ani.
Si iata un lucru interesant: daca Iisus fusese un om, care traise recent, nimeni nu-i spusese lui Pavel. Pavel nu a auzit de Maria, Iosif, Bethleem, Ioan Botezatorul, nu a auzit de miracole si minuni, nu citeaza niciodata nimic din ceea ce se presupune ca ar fi spui Iisus. Nu mentioneaza ca Iisus ar fi avut o propovaduire sau slujba de nici un fel. Nu stie de nici o intrare in Ierusalim, nu-l mentioneaza pe Pilat, nici o multime evreiasca sau un proces. De fapt, Pavel nu stie NIMIC din ce numim "povestea lui Iisus" cu exceptia ultimelor evenimente din viata sa: crucificarea, invierea si inaltarea. Si pana si pe acestea, Pavel nu le amplaseaza pe Pamant. Conform scrierilor lui Pavel, la fel ca toti zeii pre-crestini, Iisus a existat intr-un taram mitic. Pavel nu crede ca Iisus a fost vreodata fizic, om; nici macar nu cunoaste aceasta idee.
Si culmea, Pavel e legatura dintre presupusa viata a lui Iisus si scrierea primei evanghelii despre Iisus.
Din acest motiv nu auzim conducatori crestini vorbind despre vremurile de inceput ale crestinatatii. Fiindca odata ce ansamblezi faptele, suna cam asa: Iisus a trait, toata lumea a uitat si apoi si-au amintit. Dar devine si mai complex. In acea vreme literatura alegorica era foarte raspandita.
"Putem constientiza ca Marcu nu isi dadea seama ca scrie un document ce avea sa fie raspandit in istorie. E evident ca scrie un mesaj simbolic, vestea ce buna, evanghelia proprie. Si o simbolizeaza cu paralele cu religii pagane."
Richard Carrier, Istoric autorul cartii "Sens si dumnezeire fara Dumnezeu"
"Exista aceste... alte evanghelii si exista pana la urma si apocrifele la urma urmei. Sunt apocrifele noului si vechiului testament. Adica erau povesti care, pur si simplu au fost prea folcloristice si au fost indepartate, pentru ca oamenii au considerat ca nu puteau sa se intample si au scapat de ele. Desigur unele din povestile apocrife sunt la fel de interesante ca biblia.[...] Au avut loc incercari de de-mitologizare mai ales din partea iezuitilor dar si a altor intelectuali care sunt in esenta deranjati de folclor si vor sa faca biblia mai intelectuala "sa scapam de folclor, sa scapam de nasterea miraculoasa si toate celelalte". Si cand iei folclorul din biblie nu mai ai mare lucru ramas decat lipsa mare, lipsa mare, lipsa mare."
Alan Dundes, Profesor de Folclor, UC Berkley
"Pai in cazul cuiva ca Caesar Augustus in jurul caruia multe mituri se invart stim ca a existat un Caesar Augustus pentru ca e legat intrigant in istoria timpului respectiv si multi istorici seculari si deasemenea nu se poate rescrie istoria fara Caesar Augustus. Dar in doua puncte Iisus pare a fi legat in istorie, desi nu este. Si aceste povesti sunt ori plagiate, in cazul pruncuciderii pe vremea lui Iisus derivata din Exod, sau contin improbabilitati extraordinare ca de exemplu Consiliul Evreiesc Suprem sa se intalneasca de ajunul Pastelui ca sa scape de omul asta. Nici nu se pune problema. Sau Pontiu Pilat sa dea drumul unui ucigas de romani cunoscut si condamnandu-l pe Iisus cand la inceput a vrut sa-l scape de parca ar avea nevoie de voturi in campanie. Sfideaza pur si simplu orice veridicitate si similaritate istorica. Si apoi cand realizezi ca au fost alti evrei antici si crestini evrei care credeau ca Iisus a fost ucis cu un secol mai devreme sub domnia lui Alexandru. Sau evanghelia dupa Petru care spune ca Irod l-a ucis pe Iisus. Cum poate aceasta sa fie o materie de asa diversitate daca a fost un eveniment recent pe care oamenii si-l amintesc? Te face sa te intrebi daca acest om chiar face parte din cursul istoric sau nu cumva incepe sa arate cum cineva incearca sa puna o figura, original mitica, intr-un cadru istoric si face diferite incercari."
Robert M. Price, Seminarul despre Iisus
Viata lui Iisus se conformeaza paternului eroului. Lord Raglan ia anumite tipare conform carora le da diferitelor personaje istorice puncte, daca se conformeaza sau nu. Iata tiparul eroului:
1. Mama lui este o virgina,
2. tatal lui este rege.
3. Tatal de multe ori nu are contact direct cu mama.
4. Circumstantele conceptiei sunt neobisnuite.
5. Este fiul unui zeu.
6. La nastere se incearca uciderea sa,
7. dar reuseste sa scape,
8. si traieste cu parinti adoptivi intr-o tara straina.
9. Nu i se cunoaste copilaria,
10. dar la maturitate se intoarce in viitorul lui regat.
11. Victoria asupra unui dragon, gigant, etc,
12. ii aduce casatoria cu o printesa.
13. Devine rege,
14. domneste fara vanitate,
15. decreteaza legi,
16. isi pierde puterea fata de supusi,
17. este indepartat de pe tron.
18. Se infrunta cu o moarte misterioasa,
19. de multe ori in varful unui deal
20. Copii, daca are, nu il succed.
21. Corpul nu ii este ingropat,
22. dar are o reusita eroica asupra mortii.
Un top ar arata cam asa:
Nume / Nr. de puncte
Oedip / 22
Tezeu / 20
Iisus / 19
Romulus / 17
Hercule / 17
Perseu / 16
Zeus / 15
Iason / 15
Robin Hood / 13
Apollo / 11
Apoi, exista alte caractere mitologice, prezentate in articolul precedent care subscriu la numeroase caracteristici comune, Mithra, Horus, Attis, etc. si nimeni nu crede decat ca aceste personaje sunt mitologice.
La fel, scrierile despre acestea sunt clasificate ca mitologie si nu sunt luate decat ca scrieri fictive ce prezinta mituri elaborate legate de aceste personaje mantuitoare.
Dar, similaritatile fiind asa de mari, Iisus si Biblia subscriu la categoria fictiune prin simpla asociere. E acelasi lucru, intra in acelasi grup.
FAPTE:
-biblia a fost scrisa de gnostici
-gnosticii sunt o secta consumatoare de ciuperci halucinogene
-cei ce au scris biblia nu l-au cunoscut pe "Iisus"
-biblia NU este document istoric
-biblia este o culegere
-biblia nu este completa, include doar partile care le "convin" crestinilor
-biblia nu a existat ca ansamblu de la inceput; a fost sintetizata odata cu legalizarea crestinismului de catre Constantin cel Mare
Biblia e doar o carte de invataturi cu nota morala, in scopul de a controla populatia, de a explica numeroase fapte, actiuni, evenimente neintelese sau necunoscute si de a le atribui influente sau origini divine. Pentru simplul fapt ca a fost scrisa lasand multe aspecte foarte neclare sau vagi, a putut fi interpretata, dand nastere la mii de culte bazate pe crestinism. Sa tinem cont ca, crestinismul s-a desprins la randul lui din iudaism, deci nu este nici el asa de corect, etic sau moral.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu