Oamenii de ştiinţă au calculat că există 12% şanse ca până în 2020 Pământul să fie lovit de o furtună solară devastatoare. Conform wired.com, aceasta ar provoca pagube de trilioane de dolari, fiind necesar un deceniu întreg pentru rezolvarea tuturor daunelor produse.
Estimarea a fost făcută de Pete Riley, cercetător al centrului Predictive Science din San Diego, SUA, care a admis că şansele unui astfel de eveniment sunt mult mai mari decât s-ar fi aşteptat.
Cea mai puternică furtună solară cunoscută de oamenii de ştiinţă, cunoscută ca "Evenimentul Carrington", a avut loc în 1859.
În urmă cu 153 de ani, particulele generate de uriaşul flux de masă solară au generat aurore spectaculoase, vizibile nu doar în nordul planetei, ci şi în Cuba, Hawaii şi chiar în nordul statului Chile.
Oamenii din New York au ieşit pe străzi pe a admira fenomenul, scria New York Times la momentul respectiv, însă furtuna solară a provocat şi pagube însemnate, staţiile de telegraf luând foc şi blocând reţelele.
În lumea modernă, cvasidependentă de electricitate, o explozie de o asemenea magnitudine ar avea efecte dezatruoase. Reţelele de electricitate ar putea fi distruse parţial, iar aurorele ar putea afecta şi conductele de gaze şi petrol.
Furtuna solară ar întrerupe comunicaţiile sateliţilor şi ar putea bloca complet comunicaţiile radio pe Pământ. Ceva mai recent, în timpul furtunii geomagnetice din 1989, reţeaua de electricitate din Quebec, Canada, a cedat şi a lăsat milioane de oameni fără curent electric.
Sursa: Jurnalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu