miercuri, 18 mai 2011

Problema "E-urilor"


Produsele din reţetele comercianţilor conţin zeci de aditivi alimentari (coloranţi, aromatizanţi, conservanţi şi stabilizatori) declaraţi toxici sau cancerigeni de către organismele internaţionale. Este vorba de substanţe chimice nocive, care apar pe etichetele sau ambalajele unde sunt enumerate ingredientele produselor, mascate sub codul "E".
            Inamicii publici nr. 1: E 211, E 142 şi E 123, interzişi deja în SUA, Uniunea Europeana şi fosta URSS. Alimentele cu cele mai multe toxine, pe care trebuie sa le evitaţi la consum, sunt margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de muştar, mezelurile, băuturile răcoritoare şi dulceţurile.
Dictonul după care "important nu e ce bagi în gura, ci ce scoţi pe gura" a căzut în desuetudine, odată cu apariţia pe piaţa produselor alimentare a unei întregi game de aditivi alimentari, care, cfghipurile, îmbunătăţesc calitatea produselor, dar care în realitate nu sunt altceva decât substanţe chimice deosebit de toxice, ori cancerigene. Potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea în rândul populaţiei globului, cauzata de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale, se afla pe locul al III-lea, după consumul de droguri şi medicamente şi după accidentele de circulaţie.
Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce asupra organismului uman un bombardament asupra organelor interne, care provoacă distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa producă anticorpi peste măsura, folosindu-i împotriva propriului organism), precum şi o serie de tumori maligne şi benigne.
Conform ultimului raport al Comisiei Naţionale de Oncologie, dat publicităţii în aceasta săptămâna (din "EVENIMENT", Vineri, 11 August 2000), în România cancerul este intr-o creştere alarmantă şi se estimează ca aceasta afecţiune va deveni în scurt timp "boala mileniului III", împotriva căreia nu exista încă premizele ca se va descoperi un antidot. Deocamdată se bănuieşte doar ca motivele care-l provoacă sunt poluarea, chimicalele din alimente şi stress-ul.
Intervenţiile chirurgicale, folosite astăzi intens pentru înlăturarea celulelor canceroase nu fac altceva decât sa mutileze organismul. Chiar şi aşa, acestea au mici sorti de izbânda în lupta cu cancerul.
Încă de la începutul materialului de faţă, atragem atenţia ca nu cerem interzicerea produselor "contaminate" aflate pe piaţă, ci vrem doar sa-i avizam pe consumatori asupra riscului la care se expun cumpărând produse fără a se informa asupra procesului de fabricaţie.

 Lista "E"-urilor nocive

"E"-urile, cum au fost codificate pe plan internaţional substanţele chimice introduse în alimente, au fost astfel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumpărătorilor denumirea substanţelor obţinute artificial. Sub motivaţia "tehnică" de a se folosi o denumire care să nu fie dependentă de multitudinea limbilor de circulaţie internaţională, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul, de a nu-l îndepărta de rafturilor magazinelor care expun produse cu ambalaje atractive, dar foarte nocive datorită conservanţilor. Astfel a apărut acest inofensiv cod "E".
Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf - Germania, despre efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compuşi toxici sau cancerigeni. Aproape toţi aceşti compuşi pun intr-un real pericol organismul. Prezentam în continuare, lista "E"-urilor considerate de specialiştii oncologi drept criminale.

Adaosuri suspecte

E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

Adaosuri periculoase

E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida), E 621

Adaosuri toxice

— produc boli intestinale:
E 220, E 221, E 222, E 223, E 224,
— afectează tubul digestiv:

E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466

— produc boli de piele:

E 230, E 231, E 232, E 233

— suprima din organism vitamina B12:

E 200

— cresc colesterolul:

E 320, E 321 (antioxidanţi din margarina)

— ataca sistemul nervos:

E 311, E 312

— produc boli ale aparatului bucal:
E 330 (acidul citric sau sarea de lămâie - cel mai periculos adaos cancerigen)

Adaosuri cancerigene

E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu), E 239
Notă: aditivii cancerigeni au fost deja interzişi în SUA, Comunitatea Europeana şi fostele state ale URSS.

Ce alimente trebuie sa evitaţi să consumaţi în exces

Conform studiilor de specialitate, se recomanda consumatorilor sa evite produsele care conţin aditivii mai sus menţionaţi şi care sunt prezenţi, cu preponderenţă, în anumite alimente pe care le folosim, cu ignoranţă, zi de zi. Precizam încă o data, ca folosirea întâmplătoare a produselor pe care le vom enumera nu afectează organismul. Numai consumul îndelungat produce efectele amintite.
Margarina: produs apărut în Al Doilea Război Mondial, în urma raţionalizării untului. Cercetătorii americani au descoperit, accidental, ca daca se încălzeşte la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, în prezenţa hidrogenului şi folosind catalizatori de nichel, se obţine un produs alb, asemănător untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat "margarina", după numele soţiei (Margot) a unuia dintre savanţi. Din acel moment şi pana în prezent, margarina a fost îmbogăţită cu tot soiul de coloranţi, aromatizanţi şi vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodată. Mirosul de lapte, al margarinei, e obţinut pe cale chimica.
Grăsimile vegetale din margarina devin, după fierbere, aproape imposibil de transformat în energie de către organism, de aceea consumatorii înrăiţi de margarină sunt persoane care par lipsite de vlaga. Iată algoritmul prin care margarina destabilizează organismul: grăsimile sintetice nu pot fi "arse" de organism, ele acoperă membrana celulelor sistemului imunitar, paralizându-l prin depozitarea în ţesuturi. Iau locul substanţelor naturale ce au rolul de a curata pereţii vaselor de sânge, conducând la sclerozarea lor, evident, cu rezultate dezastruoase pentru inima, creier şi sistemul circulator. De asemenea, obosesc excesiv ficatul, favorizând hepatita.
Supele concentrate: conţin în exces glutamatul de sodiu, E 621, considerat de specialişti dintre cele mai cancerigene substanţe. Supele se obţin prin deshidratarea supelor şi ciorbelor, preparate normal, în cantităţi industriale, pana rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranţi, aromatizanţi, conservanţi şi glutamat de sodiu), după care se ambalează în vid, sau sub forma de cubuleţe. Nu va lăsaţi înşelaţi de reclamele de tip "ca la mama acasă" sau de ambalajele atrăgătoare. Gustul va poate înşela, căci unele chimicale dau arome mai intense decât cele naturale. Dar, vorba aceea, "afara-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul".
Glutamatul de sodiu (o neurotoxină) provoacă migrene insuportabile, care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producătorilor sub forma de cristale albe, fără gust, şi se combina întotdeauna cu alţi aditivi chimici, aromatizanţi. Glutamatul se foloseşte şi pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor şi ciupercilor.
Organizaţii de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. US Food & Drug Administration a informat opinia publica din USA ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzhelmer. Injecţiile cu glutamat, efectuate pe animale, în laborator, au distrus celulele nervoase din creierul cobailor, câinilor şi maimuţelor.
Zahărul: este unul dintre alimentele cele mai controversate. Fiind deosebit de concentrat, el lezează organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Astfel, el trece imediat în sânge - prin intestinul subţire - provoacă hiperglicemie, ceea ce obliga pancreasul sa producă în exces insulina, organismul fiind dereglat, iar efectul fizic fiind invers celui aşteptat, în sensul ca omul devine obosit sau agitat din pricina luptelor din interiorul organismului. Consumul în exces de zahar expune la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Evident, ne referim la zaharul obţinut din sfecla sau trestia de zahar. Culmea este ca producătorii au inventat şi substituenţi ai zahărului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E 950 şi E 951), care provoacă peste 70 de tipuri de boli mortale.
Pentru a evita efectele nocive ale zaharului, specialiştii recomanda consumul de fructe şi miere, pe care organismul le asimilează fără probleme.
Guma de mestecat: este aproape de neînţeles cum fabricanţii de gumă de mestecat, destinată în special copiilor, găsesc necesar să introducă în ingrediente nu mai puţin de şapte - opt tipuri de substanţe chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Intr-o pastiluţă de gumă, cât unghia, găsim: E 171, E 320, E330, E 420, E421, E422, E 950, E 951, E 967 şi alte asemenea chimicale. Mestecând regulat guma, vă expuneţi următoarelor afecţiuni: colesterol (E320), boli ale aparatului bucal (E 330) şi cancer (E 950 şi E 951).
Băuturi: chiar dacă producătorii se lauda, care mai de care, ca produsul lor este natural, în realitate, băuturile lor răcoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E 330) sau sarea de lămâie. Aditivii E 110 şi E 123, precum şi înlocuitorii de zahăr mai sus amintiţi produc efectele amintite. Evitaţi să beţi băuturile cu arome de citrice, acestea fiind dintre cele mai dăunătoare. Coloranţii folosiţi, E 102 şi E110, sunt declaraţi periculoşi.
Băuturile alcoolice, cum ar fi berea şi vinul, sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, în procesul de pasteurizare sunt folosite substanţe chimice, care provoacă migrene. Din punct de vedere al aditivelor alimentari, tăriile (vodca, whisky etc.) nu prezintă pericol, întrucât chiar alcoolul este un bun conservant, dar feriţi-vă de lichioruri, în care se adaugă coloranţi: E 102, E 110 etc.
Gemuri, dulceţuri şi alte dulciuri: nici aici nu va lăsaţi înşelaţi de pretenţia unora dintre producători, care aplica eticheta "produs natural". Minciuna e dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare menţionat "acid citric", nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceaţă. De asemenea, evitaţi bomboanele intens colorate şi în general tot ce conţine coloranţi.
Mezeluri: nu mai este nici un secret ca în toate mezelurile de pe piaţa internă, circa 40% din compoziţie este constituita din produşi obţinuţi artificial. Pe eticheta fiecărui sortiment de mezel veţi găsi nenumăraţi aditivi alimentari, nocivi, incluşi pe lista de mai sus. Grăsimile cu care sunt "îmbogăţite" mezelurile sunt obţinute prin aceleaşi metode ca margarina. Toate aceste produse se conservă cu aceleaşi glutamat de sodiu. Totodată se adaugă şi alte substanţe suspecte: nitraţi şi nitriţi. De ce nu se mai prepara mezelurile, după reţetele tradiţionale, de casă? Pentru că se urmăreşte câştigul, prin mărirea cantităţii cu tot soiul de chimicale.
Muştarul: fabricat în general prin amestecarea boabelor de muştar cu uleiul de muştar. Dacă boabele nu prezintă pericol, uleiul de muştar este devastator, el fiind deja interzis în Canada, unde s-a stabilit ca în timp, produce orbirea. În India, tara mirodeniilor, uleiul de muştar este folosit de vraci ca medicament, fiind numeroase cazurile în care persoane tratate cu acest ulei au murit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu