miercuri, 18 mai 2011

A fost descoperită prima exoplanetă capabilă să susţină viaţa. Vezi cât de aproape e

Exoplaneta orbitează în jurul unei stele pitice roşii, Gliese 58, şi se află la o depărtare de doar 20 de ani lumină de sistemul nostru solar, potrivit Daily Mail.

Această planetă din afara sistemului solar este prima care urmează să fie declarată oficial locuibilă. Se pare că exoplaneta are toate condiţiile pentru susţinerea vieţii, asemănătoare celei de pe Pământ, inclusiv oceane şi chiar precipitaţii.
Cu toate acestea, orice colonist uman care ar ajunge acolo ar găsi un peisaj cu adevărat extraterestru. Cerul este probabil roşu tulbure nu albastru, iar gravitaţia este de două ori mai mare decât a Pământului, dublând greutatea susţinută de picioare. În plus, atmosfera posibil bogată în dioxid de carbon ar fi irespirabilă pentru oameni.
Oamenii de ştiinţă au fost surprinşi de descoperire, deoarece Gliese 581d a fost exclusă anterior dintre candidaţii la planete locuibile. Însă un nou program de calculator, capabil să simuleze climate extrat
erestre, a confirmat că Gliese 581d ar putea susţine viaţa.
Rezultatele obţinute cu acest program ar putea deschide calea pentru descoperirea unor potenţiale planete locuibile, sau, de ce nu, care deja sunt locuite.
Dr. Robin Wordsworth, un membru al echipei franceze de la Institutul Pierre Simon Laplace din Paris, a declarat că această descoperire este deosebit de importantă, deoarece, pentru prima dată, simulatoarele climatice au dovedit că planeta Gliese 581d este potenţial locuibilă, în condiţiile în care toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord că această exoplanetă există.
"Sistemul Gliese 58 este deosebit de interesant pentru noi pentru că este foarte aproape de Pământ, relativ vorbind. Iar cu generaţiile viitoare de telescoape, vom putea vedea efectiv dacă există deja viaţă pe Gliese 58d", a mai spus Wordsworth.

Sursa: Mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu