joi, 17 noiembrie 2011

Craciunul traditional la pensiuni in Romania

Colinde, plimbări cu sania şi mâncăruri tradiţionale stropite din belşug cu palincă. Veţi avea parte de astfel de bunătăţi dacă veţi alege să vă petreceţi sărbătorile la pensiunile din ţară.
Dacă doriţi să aveţi parte de vizite la mănăstiri, picnicuri la pădure cu ţuică fiartă şi de colinde din belşug, ar trebui să vă decideţi rapid unde vreţi să vă găsească Ajunul Crăciunului, pentru că rezervările pentru sărbători au început încă din septembrie, iar pe măsură ce trece timpul, proprietarii de pensiuni cer tot mai mulţi bani.
Potrivit Victoriei Berbecaru, reprezentantul Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC) pentru Maramureş, în prezent, sunt rezervate circa 60-70% din camerele disponibile în pensiunile din zonă, astfel că cei care sunt interesaţi de o experienţă specific maramureşeană ar trebui să se grăbească, mai ales că nu toate unităţile de cazare oferă pachete turistice pentru Crăciun.
Potrivit acesteia, românii preferă să plece de acasă mai degrabă de Revelion, iar pensiunile şi-au adaptat oferta.
Plimbare cu sania sau Colebil din partea casei

Totuşi, sunt destule pensiuni cu oferte atrăgătoare. Majoritatea, pe lângă masă şi un acoperiş deasupra capului, le oferă celor care le trec pragul şi o serie de alte servicii.
De exemplu, la pensiunea Popasul Domnesc, de trei stele, din Voroneţ, turiştii vor participa la împodobitul bradului, vor avea parte de un concert de colinde, de mese câmpeneşti şi chiar de vizite la mănăstirile din zonă. Este drept că şi preţul unui pachet de patru nopţi este destul de piperat, ajungând la 1.195 lei de persoană.

Dacă sunteţi ceva mai strâmtoraţi cu banii, puteţi opta pentru pensiunile ceva mai ieftine, fie ele în Maramureş, Bucovina, Sibiu sau Prahova.

Alţii se oferă să le asigure clienţilor "ţuică de casă cât pot duce" sau "Colebil şi Triferment din partea casei", asta şi pentru că se ştie că românul se omeneşte din plin cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiind destul de frecvente cazurile celor care ajung la spital după ce au mâncat mai mult decât trebuia.
Dorin Beu, reprezentantul ANTREC pentru Sibiu, ne-a declarat că ofertele puse la bătaie de pensiunile din zonă pornesc de la circa 600 de lei de persoană şi pot trece lejer de 2.000 de lei, la unităţile de cazare de patru sau cinci margarete.
În ceea ce priveşte serviciile suplimentare, acesta a precizat că oferta este destul de variată: de la plimbări cu sania la schi şi drumeţii şi grătare în pădure. Acesta spune că, de regulă, primele se ocupă unităţile de cazare superioare.
Cât te costă să închiriezi o cabană
Dacă ai prieteni mulţi sau o familie mare şi vreţi să petreceţi Crăciunul împreună, departe de oraş, o variantă este să închiriaţi o cabană la munte. Tarifele variază între 400 şi 1.700 de euro, în funcţie de staţiunea în care este amplasată, de numărul de camere, de dotări şi de perioada pentru care este închiriată.
De exemplu, în Bucovina, o vilă cu patru camere poate fi închiriată de Crăciun cu circa 800 de euro, iar de Revelion cu circa 1.000 de euro. Există şi variante mai ieftine, dacă nu ţineţi mult la confort.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu