sâmbătă, 31 decembrie 2011

Unde-i peşte pe masă, nu mai e necaz în casă

Oltenii superstiţioşi dau iama în pieţe în ajunul Anului Nou şi, fiecare după buzunar, cumpără măcar un peşte că-i gustos şi te trece iute prin necazuri în tot anul viitor.
Fie că e păstrăv, somon, crap, caras sau macrou, peştele îşi face loc printre bucatele care împodobesc masa de Revelion. E tradiţie moştenită de la bătrâni, care spune că nu poposeşte necazul în viaţa omului dacă muşcă la miezul nopţii dintr-o bucată de peşte, căci „cât ai zice peşte“ problemele se fac nevăzute.
Acum, fiecare îl prepară după cum îi este pofta şi priceperea. Fie în aspic, cu morcovi şi verdeaţă, la cuptor sau prăjit şi servit cu lămâie.
În pieţele din Bănie la mare căutare este macroul, care nu e foaret scump, costând în jur de 8 lei kilogramul. Ca peşte proaspăt preferat e şi crapul oglindă, cu trei rânduri de solzi, al cărui preţ este 14 lei/kg. Somonul sare de 35 de lei.
Şi tot din bătrâni se povesteşte nu-i voie să ne prindă anul măturând, dacă vrem ca ca binele să intre iute în casă şi să rămână vreme de 12 luni acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu