duminică, 1 ianuarie 2012

Un român a găsit pe Pământ dovada posibilităţii vieţii pe Marte

Un grup de cercetători condus de microbiologul şi astrobiologul Radu Popa, de la Universitatea Portland (SUA) a găsit dovada posibilităţii existenţei vieţii pe planeta Marte, mai precis în gheaţa din galeriile de lavă vulcanică, anunţă msnbc.com.
Asemenea formaţiuni se găsesc atât pe Pământ, cât şi pe Marte, iar condiţiile microclimatice sunt foarte asemănătoare.

Popa, doctorand al Facultăţii de Ecologie a Universităţii Bucureşti, şi echipa sa au găsit 10 specii de microorganisme în gheaţa din „conductele” de lavă din craterul Newberry, localizat în Munţii Cascadei, Oregon, SUA, la o înălţime de 1.530 metri. Între microorganismele descoperite acolo se numără şi Pseudomonas, una dintre cele mai comune specii de bacterii de pe Pământ (se găseşte efectiv peste tot, inclusiv pe pielea noastră). „Ce o deosebeşte de suratele ei din alte părţi, este abilitatea de a creşte în condiţii similare cu cele de pe Marte, respectiv temperaturi foarte scăzute şi un nivel foarte redus al oxigenului”, a declarat Amy Smith, co-autor al studiului publicat de Popa în revista Astrobiologist, la mijlocul lunii decembrie 2011. Pseudomonas şi celelalte specii de microorganisme pot trăi în mediul respectiv fără nutrienţi consideraţi elementari pentru suportul vieţii, precum zahărul. Dar atunci, cu ce se hrănesc? Răspunsul este uimitor: cu fier! Fierul este, alături de magneziu, componentă a olivinelor (silicaţi cristalizaţi verzui), care se găsesc din belşug în gheaţa din galeriile de lavă vulcanică.
„Am tot căutat în ultimii 10 ani dovezi ale existenţei vieţii în olivine şi acum am găsit o mulţime”, a declarat, cu satisfacţie, Radu Popa. Astrobiologul şi-a început cariera explorând peşterile din România şi a fost cel care a avut ideea cercetării galeriilor de lavă vulcanică, după ce acestea ua fost descoperite şi pe Marte, sugerându-se că ar putea fi sediul vieţii pe Planeta Roşie. „Când temperatura şi presiunea atmosferică de pe Marte vor creşte la niveluri la care au fost în trecut, ecosisteme ca acesta ar putea înflori”, spune Popa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu